Nasze miasto może się poszczycić bogatą tradycją kulinarną, ale na razie tylko dwie potrawy są wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych: ogórek i śledzik kołobrzeski.

Ogórek kołobrzeski, zarówno małosolny, jak i kiszony, przygotowywany jest na bazie kołobrzeskiej solanki. Jej zdrowotne i smakowe właściwości są znane i cenione od VII wieku. Wykorzystanie „słonej wody” do kiszenia ogórków jest udokumentowane w wielu źródłach historycznych i na archiwalnych fotografiach. Przepisy na ogórka kołobrzeskiego są przekazywane od lat z pokolenia na pokolenie, ale zawsze używa się czosnku, korzenia lub liści chrzanu i łodyg kopru z kwiatostanem. Ogórki zalewa się solanką kołobrzeską i kisi się beczce lub w słojach. Sekretem dania jest słona woda z kołobrzeskich źródeł.

Przepis na ogórka kołobrzeskiego >

Drugie danie wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych to śledzik kołobrzeski. Przygotowywany wyłącznie ze świeżego śledzia bałtyckiego. Filety trzeba pokroić na kawałki o długości od 3 cm do 4 cm, obłożyć sporą ilością cebuli, dodać pieprz i paprykę oraz zalać wodą zagotowaną z octem, solą morską, cukrem, zielem angielskim i liściem laurowym. Po zamarynowaniu śledź jest twardy, kremowo-biały, słodko-kwaśny w smaku. Tak przygotowany śledź gości na stołach kołobrzeżan od setek lat. Bazą dzisiejszych przepisów są często receptury z zakładów przetwórstwa rybnego „Barka” i „Bałtyk”.

Przepis na śledzika kołobrzeskiego >