W IX edycji przewodnika Poland 100 Best Restaurants kulinarne nagrody otrzymały cztery kołobrzeskie restauracje. Nagroda 3 Widelce+ trafiła do restauracji ARTE (hotel Diune), a 3 Widelce do restauracji Sand{acz} w hotelu Sand, Lobster (hotel Marine) i Sublima. 

Twórcom listy Poland 100 Best Restaurants zależy na promowaniu miejsc tworzonych z pasją, przy zachowaniu najwyższej jakości. Gala i sam przewodnik to podsumowanie tego, co dobrego wydarzyło się w polskiej gastronomii i impuls do dalszego rozwoju branży restauracyjnej. W wydarzeniu wzięło  udział ponad 200 właścicieli i szefów kuchni restauracji, które znalazły się na liście Poland 100 Best Restaurants 2019.

W tym roku przeszkoleni, anonimowi inspektorzy odwiedzili i ocenili 845 restauracji. Na listę 100 najlepszych restauracji trafiły miejsca godne uwagi. Wszystkie odwiedzane przez inspektorów restauracje oceniane są za pomocą kwestionariusza składającego się ze stu podpunktów. Punkty przyznawane są za jakość i świeżość produktów, harmonijność menu, walory smakowe serwowanych dań, profesjonalizm i jakość obsługi, komfort i atmosferę pobytu oraz otoczenie i wnętrze restauracji.

W Kołobrzegu doceniono cztery restauracje:

  • Arte w hotelu Diune przy ulicy Sułkowskiego 4, specjalizującej się w  połączeniach kuchni regionalnej z nowoczesnymi inspiracjami z całego świata, do przygotowania dań wykorzystywane są produkty lokalne i sezonowe, szef kuchni Rafał Durka,

Fot. Restauracja Arte w hotelu Diune w Kołobrzegu

  • Sand{acz} w hotelu Sand przy ulicy Zdrojowej 3,  z bogatym menu regionalnym i daniami kuchni zachodniopomorskiej, szef kuchni Wojciech Kempa,

Fot. Restauracja Sand{acz} w hotelu Sand w Kołobrzegu

  • Lobster w hotelu Marine przy ulicy Sułkowskiego 9, podającej tradycyjne dania w nowej odsłonie np. śledź w różnych wariantach, bulion rybny czy sękacz kołobrzeski, szef kuchni Wiesław Ogrodowski,

Fot. Restauracja Lobster w hotelu Marine w Kołobrzegu

  • Sublima przy ulicy Dworcowej 10, serwuje dania ze świeżych produktów od zaufanych dostawców i zapewnia, że wszystko, w tym pieczywo, masła poprzez pasty, sosy, dodatki aż do deserów, przygotowuje na miejscu, szef kuchni Andrzej Jakomulski.

Fot. Restauracja Sublima w Kołobrzegu

Restauracje i karczmy w głównej mierze są oceniane przez konsumentów dzięki temu ocena jest bardziej obiektywna i wiarygodna niż recenzja jednego lub garstki krytyków kulinarnych. Wszystkie restauracje są uszeregowane według „Poland 100 Best Restaurants Score” na podstawie kompilacji  przewodników i recenzji online. Dla każdej restauracji obliczana jest średnia wszystkich standardowych ocen, recenzji, ważona wskaźnikiem wiarygodności każdego źródła wraz z oceną inspektorów przeprowadzoną podczas badania Mystery Shopping.

Nagrody były przyznawane w KATEGORII: NAJLEPSZA RESTAURACJA W POLSCE oraz NAJLEPSZA KARCZMA W POLSCE w czterech grupach: AWARD OF EXCELLENCE – jeden widelec, BEST OF AWARD OF EXCELLENCE – 2 widelce, GRAND AWARD – 3 widelce oraz GRAND AWARD – 3 widelce plus.

Źródło: www.biznes.newseria.pl