Przedstawiamy 5 topowych miejsc w Kołobrzegu, w których można zjeść nadmorski klasyk, czyli świeżą, smażoną rybę z frytkami. Prezentujemy lokale najczęściej polecane w Internecie, które zdecydowanie wyróżniają się na kołobrzeskiej mapie gastronomicznej liczbą pozytywnych komentarzy i rekomendacji.
Do najbardziej popularnych kołobrzeskich restauracji i tawern serwujących smażone ryby należą: „Ryby Rewiński”, „Pirania”, „Fiszka”, „Belona” i „Chata Rybaka”.
Smażalnia „Ryby Rewiński”, która mieści się przy Bulwarze Jana Szymańskiego 6, przyciąga gości ofertą gastronomiczną, popularnością właściciela oraz pięknym widokiem na morze. Lokal specjalizuje się w daniach ze smażonych ryb serwowanych z różnymi sosami, a specjalnością są pierogi z farszem dorszowo – łososiowym polane sosem chrzanowym.
„Pirania”, zlokalizowana niedaleko dworca PKP przy ulicy Kolejowej 15, od lat cieszy się niesłabnącą popularnością. Goście chwalą prostą i tradycyjną kuchnię, której podstawą są smażone i grillowane ryby, frytki oraz duży wybór surówek. Specjalnością restauracji jest dorsz serwowany na wiele różnych sposobów.
„Fishka-fiszka” przy ulicy Solnej 12 serwuje dania rybne, w tym smażone dorsze, łososie, sandacze, halibuty, sole, gładzice i okonie, a także zupy rybne, potrawy z owoców morza, makarony i dania mięsne. Ta często polecana w Internecie restauracja ma w menu także duży wybór win, piw i drinków.
Kolejna rekomendowana przez internautów smażalnia ryb w Kołobrzegu to „Belona” znajdująca się przy Bulwarze Jana Szymańskiego 4. W menu dorsz, flądra, gładzica, sandacz, halibut, łosoś, sola, turbot, kergulena i pstrąg. Ryby mogą być smażone, grillowane lub z pieca, a serwowane są z frytkami, pieczonymi ziemniakami lub blanszowanymi warzywami oraz surówkami. Specjalnościami są pierogi po rybacku, flaczki z kalmarów, zupa rybna i łosoś w cieśnie na szpinaku. W roli przystawki smażalnia poleca tatara z łososia oraz śledzie w oleju lub śmietanie.
„Chata Rybaka” znajdująca się przy ulicy Morskiej 7a/2 serwuje ryby smażone w sposób tradycyjny, (dorsza, flądrę, sandacza, halibuta, łososia, pstrąga, mintaja i solę) oraz dorsza, łososia, sandacza i halibuta z pieca konwekcyjnego, w którym ryby pieczone są na parze. Atutem lokalu jest wnętrze stylizowane na starą rybacką chatę wypełnioną akcesoriami rybackimi, które właściciele zbierają, aby ocalić je od zapomnienia. Wieczorami można tu usłyszeć szanty i muzykę irlandzką.
Zestawienie zostało przygotowane na podstawie recenzji i rekomendacji internautów opublikowanych w Internecie, opiniach Google, na stronie Tripadvisor.pl oraz grupach dyskusyjnych dotyczących Kołobrzegu na Facebooku (lipiec 2019 roku).