Świeża rybka prosto z kutra to jedna z największych atrakcji kulinarnych nad morzem. Czy wiemy jakie ryby i kiedy możemy jeść, żeby mieć pewność, że na nasz stół nie trafił produkt zagrożony wyginięciem lub mrożony?

W Bałtyku żyje kilkadziesiąt gatunków ryb. Do najbardziej popularnych należą dorsz, flądra, śledź bałtycki, szprot, belona, sandacz, okoń, skarp, sieja, makrela i płoć. W wodach Bałtyku pływają też gatunki wędrowne, takie jak jesiotr, węgorz, troć, łosoś, czy szczupak.

Trzeba jednak pamiętać, że w lipcu i sierpniu (kiedy popyt na świeżą smażoną rybę jest największy) połowy na większość gatunków są zakazane lub mocno ograniczone ze względu na okresy ochronne spowodowane tarłem i rozmnażaniem się stada. Do takich ryb należy m.in. najbardziej popularny dorsz, najbardziej zagrożony wyginięciem. W tym czasie bezpiecznym wyborem będą śledzie bałtyckie i flądry, ponieważ zakaz połowu na te ryby kończy się w maju. Warto też zdecydować się na łososia atlantyckiego lub makrelę.

Niemniej może się zdarzyć, że w smażalniach natrafimy na ryby objęte zakazem połowu, ponieważ na niektóre z nich można łowić z małych kutrów lub przywozić je z rejonów morza nie objętych zakazem połowu.

Warto zapoznać się ze specjalnym poradnikiem dla konsumentów przygotowanym przez WWF. Przewodnik ten pomaga wybierać ryby i owoce morza, które nie są zagrożene wyginięciem oraz pochodzą z połowów prowadzonych zgodnie z zasadami zrównoważonego rybołówstwa. W poradniku WWF każdy gatunek został oznaczony kolorem. Światło zielone oznacza najlepszy możliwy wybór pod względem środowiskowym, światło żółte mówi, że nad tym produktem powinniśmy się zastanowić i sięgać po niego tylko w przypadku gdy gatunki z zielonej listy nie są dostępne. Światło czerwone to zdecydowane: NIE KUPUJ! Gatunki oznaczone tym światłem pochodzą z niezrównoważonych połowów o negatywnym wpływie na środowisko morskie.

Lista ryb z Bałtyku na liście WWF z zielonym (najlepszy wybór) lub żółtym (zastanów się) światłem:

  • flądra
  • gładzica
  • łosoś atlantycki
  • makrela atlantycka
  • sola
  • szprot
  • śledź bałtycki.

PORADNIK WWF: JAKA RYBA NA OBIAD >

 

Poprzedni artykułBindaż, czyli tunel grabów
Następny artykułKołobrzeg dla miłośników kajakarstwa