O tym, że dania z ryb bałtyckich to nie tylko smażony dorsz w panierce oraz jakie wina z polskich winnic dobrać do potraw rybnych – będzie można dowiedzieć się w czasie drugiej edycji degustacyjnej kolacji tematycznej „Wino & ryby bałtyckie” w hotelu Shuum 19 października 2019.

Celem projektu kulinarnego jest pokazanie, że nadmorska kuchnia bazująca na różnych gatunkach ryb z Bałtyku jest niezwykle różnorodna. W czasie kolacji będzie można skosztować ryb w różnych odsłonach – grillowanych, gotowanych, smażonych, a także podanych w tzw. soliance, czyli tradycyjnej zupie łączącej wywar rybny, kwas z kiszonych ogórków i śmietanę. Potrawy zostaną przygotowane według tradycyjnych przepisów i receptur pochodzących z dawnych polskich książek kucharskich.

Do potraw z bałtyckich ryb zostanie podane wino pochodzące z polskich winnic m.in. z podkarpackich Piwnic Półtorak. Będą to zarówno klasyczne wina z winorośli właściwej, jak i wina produkowane z tzw. hybryd, czyli winorośli, które powstały z krzyżowania różnych odmian. Są one dostosowane do chłodniejszych i bardziej wymagających warunków klimatycznych panujących w Polsce.

Degustacyjna kolacja tematyczna „Wino & ryby bałtyckie vol. 2” odbędzie się w lobby hotelu Shuum przy ulicy Tadeusza Kościuszki 17. Początek o godzinie 18.00. Cena 140 zł od osoby. Rezerwacje przyjmowane są pod numerem telefonu 731 708 761.

Poprzedni artykułW świecie średniowiecznych rzemiosł
Następny artykułFilmowy tydzień w Kołobrzegu (18 – 24 października 2019)