ekolobrzeg.pl

Co warto zjeść w Czechach? Najlepsze dania naszych sąsiadów

Co warto zjeść w Czechach? Najlepsze dania naszych sąsiadów

Jeżeli planujemy wizytę u naszych południowych sąsiadów, to warto wiedzieć, że cechuje ich bardzo dobra lokalna kuchnia. Czesi opierają swoje potrawy głównie na mięsie, ziemniakach, kapuście i knedlach, jednak posiadają w swojej ofercie kilka wspaniałych dań. Poniżej dokonamy małego przeglądu, wskazując, na które potrawy warto jest zwrócić szczególną uwagę.

Knedlo vepřo zelo

Jest to potrawa składająca się z zaledwie trzech głównych składników - knedlików, wieprzowiny i kiszonej kapusty. W połączeniu tworzą one genialną potrawę, która regularnie znajduje się na czeskich stołach

Smažený sýr

Obowiązkową pozycją, który musi spróbować jest tzw. smažený sýr, czyli po prostu smażony ser. Otoczony jest on panierką i najczęściej podaje się do niego frytki oraz sos tatarski. Jest to niezwykle proste, ale jednocześnie przepyszne danie, które zdecydowanie polecamy spróbować.

Česnečka zupa

Jeżeli preferujemy dwudaniowy obiad, to na pierwsze danie polecamy spróbowanie zupy czosnkowej, do której najpewniej dodane zostaną ziemniaki, ser oraz chrupiące grzanki.

Pivo

Mówiąc o czeskiej kuchni, nie można pominąć tak ważnej pozycji w czeskiej kulturze jak piwo. Nie bez powodu także Czesi są jednymi z topowych konsumentów piwa. Trudno się dziwić, ponieważ w Czechach jest szeroki wybór piwa, w tym oczywiście lokalnego. Najpopularniejsze czeskie piwa to Pilsner Urquell, Kozel oraz Budweiser.

Piwo jest również obowiązkową pozycją do oglądania czeskiej ligi. Fani, którzy regularnie śledzą jak kształtuje się tabela eredivisie, nie wyobrażają sobie meczu bez piwa.

Bramborák

Ta potrawa może być serwowana zarówno jako przystawka jak i główne danie. Bramborák to nic innego jak placki ziemniaczane, przy czym są one znacznie większe niż te, które znamy w Polsce. Często podawane są z mięsem, co tylko dodaje sytości do takiego dania.

Svíčková na smetaně

Jeżeli lubisz zarówno słodkie, jak i słone smaki, to svíčková na smetaně będą dla Ciebie ciekawą pozycją. Jest to marynowana wołowina, którą podaje się w sosie śmietanowym, a danie uzupełniają knedliki. Dodatkowo możemy spodziewać się obecności bitej śmietany, cytryny oraz żurawiny.

5 Podobnych Artykułów

  1. Co naprawdę zmieni przekop Mierzei Wiślanej? Fakty kontra mity!
  2. Ośrodek wypoczynkowy Jaszczurka: Relaks i natura na Kaszubach
  3. Gdańsk nocą: Czy warto odkrywać miasto po zmroku? Za i przeciw
  4. Czarter jachtów na Wdzydzach: Aktywny wypoczynek na Kaszubach
  5. Janosikowe Diery z psem: możliwości i wyzwania na szlaku
tagTagi
shareUdostępnij artykuł
Autor Alicja Dmowska
Alicja Dmowska

Jako rodowita Pomorzanka i założycielka portalu poświęconego odkrywaniu uroków Pomorza, każdego dnia dzielę się moją pasją do tej niezwykłej krainy. Moje doświadczenie jako przewodnik turystyczny i miłośnik historii pozwala mi przybliżać czytelnikom tajemnice i piękno Pomorza, od zabytkowych miast po ukryte przyrodnicze perły. Z zaangażowaniem promuję ekoturystykę i zachęcam do odkrywania regionu z szacunkiem dla jego dziedzictwa i natury. Na moim portalu znajdziesz nie tylko przewodniki po najpiękniejszych zakątkach Pomorza, ale też praktyczne porady dotyczące podróżowania, lokalnych atrakcji oraz kulinarnych specjałów, które warto spróbować. Jestem przekonana, że Pomorze ma każdemu coś wyjątkowego do zaoferowania, niezależnie od tego, czy szukasz przygody, relaksu czy kulturowych doświadczeń. Zapraszam do wspólnego odkrywania tego niezwykłego miejsca, które mam szczęście nazywać domem.

Oceń artykuł
rating-fill
rating-fill
rating-fill
rating-fill
rating-fill
Ocena: 4.50 Liczba głosów: 2

Komentarze(0)

email
email

Polecane artykuły

Co warto zjeść w Czechach? Najlepsze dania naszych sąsiadów