Obiady domowe hel to smaczna alternatywa dla turystów szukających autentycznych doznań kulinarnych podczas wypoczynku nad morzem. W Helu znajdziemy wiele urokliwych knajpek serwujących wyśmienite dania kuchni regionalnej przygotowywane według tradycyjnych receptur. W menu nie brakuje dań rybnych, zup, deserów oraz napojów bazujących na lokalnych składnikach i sezonowych produktach. Odwiedzając wybrane restauracje, każdy turysta będzie miał okazję spróbować prawdziwych smaków Pomorza.
Kluczowe wnioski:
- W Helu znajdziemy knajpki serwujące regionalne dania według tradycyjnych przepisów
- W menu znajdziemy głównie dania rybne, zupy, desery z lokalnych składników
- To świetna okazja do spróbowania autentycznej kuchni pomorskiej dla turystów
- Restauracje stawiają na sezonowe produkty i regionalne smaki
- Odwiedzając knajpki w Helu poczujemy wyjątkowy klimat Pomorza
Obiady domowe z owoców morza
Hel słynie z wyśmienitych owoców morza, które można skosztować w tutejszych knajpkach serwujących obiady domowe. W menu znajdziemy przede wszystkim świeże ryby prosto z kutrów rybackich - dorsze, śledzie, flądry, szproty czy okonie. Podawane są najczęściej w postaci dań obiadowych - smażone, gotowane, pieczone lub w zupach.
Warto wybrać się np. do klimatycznej Restauracji Pod Kurkiem mieszczącej się w zabytkowej chacie rybackiej. Ich specjalnością są obiady domowe na Helu przyrządzane z lokalnych składników, często według tradycyjnych receptur. Koniecznie trzeba spróbować tu świeżego dorsza w zalewie octowej z puree ziemniaczanym i surówką z marchwi i jabłek.
Inną ciekawą knajpką jest Restauracja Kuchnia Polowa serwująca dania kuchni myśliwskiej. Wśród dań rybnych polecamy tutaj węgorza w sosie koperkowym podawanego z kaszą gryczaną i bukietem jarzyn. Ich flądry faszerowane szpinakiem i serem feta również warte są uwagi.
W Helu znajdziemy także knajpki specjalizujące się w daniach z owoców morza np. Restauracja Neptun. Można tu zjeść m in. świeże ostrygi, małże, krewetki, kalmary czy ośmiornice. Ich zupa rybna z owocami morza jest obowiązkowym punktem każdej wizyty.
Gdzie jeszcze warto zjeść?
Oprócz wyżej wymienionych, godnych polecenia jest wiele innych knajpek i restauracji serwujących wyśmienite obiady domowe w Helu. Koniecznie trzeba odwiedzić Restaurację Rybę Ci Wręczę lub Pub Rybka Go. Znajdziemy tam bogaty wybór dań z ryb - od smażonych i pieczonych po zupy i sałatki.
Miłośnikom klimatycznych wnętrz polecamy knajpkę Spareriba serwującą dania w stylu amerykańskim. Można tu skosztować wyśmienitych żeberek w sosie barbecue, ale także rybę w chrupiącej panierce podawanej z frytkami i surówką coleslaw.
Smaczne dania rybne w Helu
Hel słynie nie tylko z obfitości świeżych owoców morza, ale także z umiejętności ich przyrządzania przez lokalnych kucharzy. Turyści mają do wyboru szeroką gamę przepysznych dań rybnych, które koniecznie trzeba spróbować.
Jedną z najbardziej popularnych ryb jest oczywiście świeży dorsz, podawany na wiele sposobów. W Restauracji Kuchnia Polowa szczególnie polecany jest dorsz po helsku - panierowany filet z dorsza podawany na sosie cytrynowym z ryżem i surówką. Warto też skosztować tutaj okoni w pomidorach, pieczonych z warzywami w piecu do chleba.
Bardzo smaczną i sycącą potrawą rybą jest też halibut po cygańsku. Podawany jest ze szpinakiem i pomidorami w sosie śmietanowo-pomidorowym. Tę pyszną rybę znajdziemy w menu Restauracji Stara Ruda.
Pyszne zupy i sałatki
Obok dań głównych, knajpki w Helu serwują również wyśmienite zupy rybne i sałatki, których koniecznie trzeba spróbować. W Restauracji Rybę Ci Wręczę polecamy krem z kalmarów z odrobiną białego wina. Z kolei w Pubie Rybka Go można skosztować świetnej zupy rybnej z owocami morza z dodatkiem pomidorów i zielonego pieprzu.
Jeśli chodzi o sałatki, bardzo smaczna jest sałatka z krewetkami i ananasem podawana w knajpce Bistro Marina Café. Świetnie komponują się w niej słodkie i słone smaki. Dodatek orzechów i kukurydzy sprawia, że jest to bardzo sycąca sałatka, idealna na obiad.
Czytaj więcej: Gdzie zjeść na Helu? 5 najlepszych restauracji z widokiem na morze
Gdzie zjeść pyszne zupy rybne
Zupy rybne to jedne z najbardziej charakterystycznych potraw, które koniecznie trzeba spróbować przebywając na Helu. Są one podstawą menu wielu tutejszych restauracji i knajpek. Co ważne, do ich przyrządzania używa się przede wszystkim świeżych, lokalnych składników - ryb prosto z morza, warzyw z okolicznych gospodarstw czy ziół rosnących na wybrzeżu.
Jedną z najlepszych knajpek na zupy rybne jest wspomniana już Restauracja Rybę Ci Wręczę. Mają one w swojej ofercie aż 10 rodzajów pysznych wywarów z owocami morza: z pomidorami, szafranem, lubczykiem, cebulą czy z dodatkiem oliwek i oliwy. Każda z nich jest wyśmienita i bazuje na najświeższych składnikach.
Również godna polecenia jest Restauracja Neptun, której szefową kuchni jest znakomita Joanna Klepaczewska. Specjalizuje się ona w daniach i zupach z darów morza. Jej autorska Zupa Neptuna z owocami morza jest wręcz nieziemska. Koniecznie trzeba też spróbować Zupy po rybacku z mątwy, kalmarów i krewetek.
Topowe zupy warte uwagi
Oprócz wyżej wymienionych, kilka innych restauracji również serwuje wyborne zupy, warte spróbowania. W Restauracji Rybi Sklep można zjeść fantastyczny krem z pstrąga z groszkiem ptysiowym i koprem włoskim. Z kolei w knajpce Bistro Marina Café warto zamówić klasyczną zupę rybą w wersji dia - na wywarze z warzyw, z rybą i owocami morza.
Miłośnicy ostrych potraw na pewno pokochają również zupę z kalmarami w Chili Bar. Ma ona pikantny, ale bardzo aromatyczny smak dzięki dodatkowi pikantnych przypraw i tabasco.
Klimatyczne knajpki z tradycją
Hel słynie nie tylko ze świetnej kuchni, ale także z wyjątkowych, klimatycznych knajpek, restauracji i pubów. Każda z nich ma własny, niepowtarzalny klimat, historie, często działa od wielu lat, kultywując lokalne tradycje. Odwiedzając je poczujemy prawdziwy klimat Helu i spróbujemy wyśmienitych obiadów domowych.
Jedną z najbardziej urokliwych i z klimatem jest wspomniana już knajpka Restauracja Pod Kurkiem. Mieści się ona w ponad stuletniej chacie rybackiej, z pięknymi widokami na Zatokę Pucką. Można tu nie tylko zjeść smaczne jedzenie, ale także zobaczyć unikatowe wnętrza dawnej chaty, należącej niegdyś do tutejszych rybaków.
Bardzo klimatyczna i lubiana przez bywalców jest także Rybna Knajpka. To rodzinna restauracja prowadzona od lat 70. XX wieku, serwująca tradycyjne dania według sprawdzonych receptur - zupy, ryby smażone i gotowane. Wnętrza, ozdobione starymi sieciami i kotwicami upamiętniają trud pracy dawnych rybaków.
"W Helu poczujemy prawdziwego ducha dawnych czasów. Lokalne knajpki, klimatyczne wnętrza, tradycyjna kuchnia... Wszystko to sprawia, że czujemy się jakbyśmy cofnęli się w czasie i znaleźli w autentycznej, rybackiej osadzie sprzed lat."
Wyborne desery z lokalnych składników
Knajpki w Helu oprócz obiadów domowych i dań rybnych serwują także przepyszne, domowe ciasta i desery. Często przygotowywane są na bazie lokalnych składników - świeżych owoców, ziół, miodów czy przetworów. Dla wielu osób są one świetnym zwieńczeniem udanego obiadu w Helu.
Jednym z bardziej popularnych deserów jest Sernik Stefci - specjalność Restauracji Rybę Ci Wręczę. Jest to pyszny, kremowy sernik na zimno z brzoskwinią lub malinami. Lokalni goście uwielbiają ten lekki i orzeźwiający deser. Innym hitem jest też sernik lodowy podawany w tej knajpce, idealny na gorące letnie dni.
Fani bardziej sycących i ciężkich deserów koniecznie muszą spróbować naleśników w Pubie Rybka Go. Podawane są one na ciepło z twarożkiem, konfiturą i bitą śmietaną. Można je zjeść w wersji ze szpinakiem i serem feta lub z jabłkami i cynamonem - obie opcje są wyborne.
Inne słodkie specjały
Oprócz wyżej wymienionych, warto spróbować też innych smakołyków na deser w helskich knajpkach. Lody własnej roboty z owocami i bakaliami serwowane w Cukierni Helska Wywernia są prawdziwym hitem wśród turystów. Z kolei gofry w Cafe 22 mają bardzo delikatne i puszyste ciasto.
Miłośnicy kawy i ciastek koniecznie muszą odwiedzić uroczą herbaciarnię Rytm Morza. Można tam napić się świetnej kawy i herbaty oraz skosztować domowych wypieków, ciast i babeczek. Wszystko pieczone na miejscu ze składników najwyższej jakości.
Restauracja / knajpka | Polecany deser |
Restauracja Rybę Ci Wręczę | Sernik lodowy z owocami |
Pub Rybka Go | Naleśniki ze szpinakiem i fetą |
Cukiernia Helska Wywernia | Lody własnej roboty |
Rytm Morza | Domowe babeczki |
Sezonowe dania z dziczyzny
Choć Hel kojarzy się głównie z rybami i owocami morza, to lokalne restauracje serwują także dania mięsne, przede wszystkim z dziczyzny. W menu znajdziemy m.in. daniela, sarnę, dzika, zająca czy kuropatwę. Mięsa te są bardzo cenione przez kucharzy i gości ze względu na doskonały, delikatny smak oraz wartości odżywcze.
Knajpką specjalizującą się w daniach z dziczyzny jest m.in. wspomniana wcześniej Restauracja Kuchnia Polowa. Flagowym daniem jest tam pieczona kaczka z jabłkami i żurawiną. Mięso dosłownie rozpływa się w ustach. Godny polecenia jest też zrazy z dzika w sosie grzybowym - soczyste, aromatyczne i bardzo smaczne.
Fani bardziej wykwintnych smaków koniecznie muszą spróbować polędwiczki z jelenia w strogonowie podawanej w Restauracji Stara Ruda. To bardzo delikatne i sojne mięso z pysznym, kremowym sosem ze śmietanką i pieczarkami. Danie serwowane jest z kluskami śląskimi lub ryżem jaśminowym.
W Bistro Marina Café z kolei polecamy ragout z dziczyzny, czyli gulasz z mięsa daniela, dzika i sarny z warzywami, kaszą gryczaną i sosem pomidorowym. To bardzo sycące danie, idealne na obiad lub kolację. Wg gości knajpki jest ono równie smaczne co tradycyjny bigos, a mięso rozpływa się w ustach.
Sezonowe dania z dziczyzny doskonale komponują się z tutejszymi specjałami rybnymi i owocami morza. Dają gościom możliwość spróbowania różnorodnych, regionalnych smaków, które tworzą wyjątkowy klimat kuchni Helu.
Podsumowanie
Hel to świetne miejsce dla miłośników smacznych obiadów domowych. W tutejszych urokliwych knajpkach i restauracjach serwowane są wyborne dania kuchni regionalnej, przygotowywane z lokalnych, świeżych składników. Największą popularnością cieszą się ryby i owoce morza - wędzone śledzie, dorsze, okonie, flądry oraz zupy i sałatki rybne. Obiady domowe na Helu to prawdziwa uczt dla podniebienia.
Oprócz dań rybnych, można tu skosztować też mięs z dziczyzny - daniela, dzika, sarny. Luksusowe restauracje serwują wykwintne dania mięsne, ale knajpki stawiają głównie na prostotę i naturalne smaki. Każdy turysta znajdzie tu coś dla siebie i będzie mógł delektować się regionalną kuchnią Helu.